Flyttedag

Flyttedag, alt du trenger å vite fra A til Å. Rettigheter, krav, loven og plikter for fridag når du flytter.

Flyttedag er den dagen en person flytter fra en bolig til en annen. Dette kan innebære alt fra å pakke ned eiendeler, flytte møbler, transportere dem til et nytt sted og flyttehjelp med å sette alt på plass hvor det hører hjemme. Flyttedagen kan være en utfordrende og stressende opplevelse, særlig for dem som også skal balansere arbeidsforpliktelser samtidig. Det oppstår ofte spørsmål om rettigheter og hva som er forventet når det gjelder arbeid og flyttedag.

Flyttedag

Regler for flyttedag

Når det kommer til flyttedag og arbeid, oppstår ofte spørsmålet om man har rett på fri for å gjennomføre flyttingen. Mange arbeidstakere er usikre på hva lovverket sier og hva de kan forvente fra arbeidsgiveren. Det er ingen spesifikk bestemmelse i arbeidsmiljøloven som gir arbeidstakere rett til fri på flyttedagen. Likevel kan det finnes unntak avhengig av arbeidsgiverens policy eller avtaler som er inngått på arbeidsplassen.

 

Flyttedag

Flyttedag

Flyttedag med lønn, hva sier arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljøloven har som hovedformål å sikre et godt arbeidsmiljø og vern om arbeidstakernes helse, miljø og sikkerhet. Den gir imidlertid ingen konkrete bestemmelser om rett til fri med lønn på flyttedagen. Dette betyr at arbeidstakere må sjekke sin arbeidskontrakt eller spørre arbeidsgiveren direkte om deres policy angående flyttedager. Noen arbeidsgivere kan være fleksible og gi fri med lønn, mens andre kanskje ikke gjør det.

Har man rett på flyttedag

Om du har rett på flyttedag med eller uten lønn avhenger ofte av din arbeidskontrakt, selskapets policy eller gjeldende tariffavtale. Det er derfor viktig å kjenne til sine rettigheter og plikter:

  • Les nøye gjennom arbeidskontrakten din for å se om det er noen bestemmelser om flyttedag
  • Noen arbeidsgivere kan ha egne retningslinjer som gir rett til flyttedag. Sjekk med HR-avdelingen eller arbeidsgiveren din
  • For medlemmer av fagforeninger som Fagforbundet, kan tariffavtaler gi spesifikke rettigheter til fri på flyttedagen

Fagforbundet og tariffavtale om fridag til flytting

For medlemmer av fagforeninger, som Fagforbundet, kan tariffavtaler inneholde bestemmelser om rett til fri på flyttedagen. Disse avtalene varierer avhengig av sektor og yrke. Det er derfor viktig å kontakte fagforeningen din for å få klarhet i hvilke rettigheter du har.

Hva er reglene

Reglene om flyttedag i tariffavtaler kan variere, men her er noen generelle punkter:

  • Antall flyttedager: Noen tariffavtaler kan spesifisere et visst antall dager som arbeidstakeren har rett på ved flytting
  • Lønn: Noen avtaler kan gi rett til fri med lønn, mens andre kan gi rett til fri uten lønn
  • Dokumentasjon: Det kan være krav om å fremlegge dokumentasjon som beviser at flyttingen finner sted

Antall dager du kan ha krav på

Antall flyttedager man har krav på, hvis noen, avhenger av de spesifikke betingelsene i arbeidskontrakten, selskapets policy, eller tariffavtalen. I noen tilfeller kan det være én dag, mens det i andre tilfeller kan være flere dager.

Har alle rett på flyttedag?

Det korte svaret er nei. Ikke alle har en automatisk rett til fri for flytting, og dette er i stor grad avhengig av individuelle arbeidsavtaler og avtaler på arbeidsplassen. Arbeidstakere bør alltid undersøke hvilke rettigheter som gjelder for dem spesifikt.