Flyttevask

Det er viktig å utføre en skikkelig flyttevask når du flytter ut, uansett om du bor i ett hus eller i en leilighet. Spesielt gjelder dette hvis du idag leier bolig som du skal flytte ut fra. Da har du som regel en kontrakt der det er et eget punkt for hvordan utleier forventer at du forlater boligen ved flytting. En flyttevask er omfattende og tar både tid og krefter i en ellers travel tid med flytting.

Denne typen rengjøring er mer omfattende enn vanlig ukentlig rengjøring og inkluderer også områder som normalt ikke vaskes regelmessig. Formålet med flyttevask er å sørge for at boligen er helt ren og klar for neste beboer. Derfor er det mange som setter bort flyttevasken til et vaskefirma slik at de kan fokusere på andre ting.

Hva må vaskes i en flyttevask

Jobben med en flytterengjøring er del av prosessen når du skal flytte fra en bolig. Det handler om mer enn bare en enkel overflatevask; det er en grundig rengjøring som forbereder boligen for den nye eieren eller leietakeren. Dette sikrer at boligen overleveres i en tilstand som lever opp til kravene i både Avhendingslova og Husleieloven. Flyttevask er viktig fordi det kan påvirke både økonomiske forhold og relasjoner til nye eiere eller utleiere.

En flyttevask innebærer rengjøring av alle overflater og områder i boligen. Dette inkluderer kjøkken, bad, stue, soverom, og eventuelle andre rom som har vært i bruk. På kjøkkenet må alle skap og skuffer rengjøres både innvendig og utvendig, hvitevarer som kjøleskap, komfyr, oppvaskmaskin og mikrobølgeovn må vaskes grundig. Kjøkkenviften og filteret bør rengjøres for fett og smuss, og alle benkeplater, vasker og kraner må være skinnende rene. Vegger og tak må moppes slik at man fjerner støv mens alle gulv må vaskes.

Vask av bad

Badet krever også spesiell oppmerksomhet under en flyttevask. Dusj, badekar, vask og toalett må rengjøres grundig for å fjerne såperester, kalk og bakterier. Skap og skuffer bør vaskes både innvendig og utvendig, og alle speil skal være frie for flekker. Fliser og vegger må vaskes, og eventuelle ventilasjonsåpninger og sluk bør rengjøres for å sikre god hygiene og funksjonalitet.

Øvrige rom

Stue og soverom krever støvsuging og vask av gulv, lister og karmer. Garderobeskap og skuffer må rengjøres både innvendig og utvendig. Vegger og tak må tørrmoppes og en bør prøve å vaske bort flekker og merker. Det kan også være behov for å male over hvis det oppstår skjolder. I tillegg må alle vinduer vaskes både innvendig og utvendig for å sikre at de er klare og rene for de nye beboerne. Eventuelle tepper må støvsuges grundig, og møbler som blir igjen i boligen må rengjøres.

Rengjøring av utearealer

Utenfor boligen, hvis det er relevant, må oppbevaringsområder som boder og garasjer ryddes og rengjøres. Merk at rydding av uteområder normalt ikke inngår i en flyttevask og er en tjeneste som må bestilles separat. Du kan lese mer om søppeltaxi tjenester. Dette sikrer at alle eiendeler er fjernet og at rommene er klare for ny bruk. Eventuell jord eller hageområder bør også ryddes og forlates i en tilfredsstillende tilstand.

En flyttevask er ikke bare viktig for å oppfylle juridiske krav, men også for å sikre en god overgang til de nye beboerne. Hvis vasken ikke er tilfredsstillende, kan kjøper eller utleier holde tilbake penger, enten fra kjøpesummen eller depositumet, for å dekke kostnadene ved ytterligere rengjøring. Derfor er det viktig å utføre flyttevasken grundig og nøye.

Flyttevask i Oslo

Flyttevask av utleiebolig

Flyttevask av utleiebolig er en oppgave som må utføres grundig når leietiden er over og boligen skal tilbakeleveres til utleier. Dette er ikke bare en del av god praksis, men også et lovfestet krav i henhold til husleielovens paragraf om tilbakelevering, § 10-2. I denne paragrafen står det: “Er ikke annet avtalt, skal husrommet med tilbehør være ryddet, rengjort og i samme stand som ved overtakelsen, bortsett fra den forringelse som skyldes alminnelig slit og elde, og de mangler som utleieren selv plikter å utbedre.”

Selv om lovteksten gir noen retningslinjer, er den noe vag i sin beskrivelse av nøyaktig hvor rent boligen må være ved tilbakelevering. Dette åpner for tolkning, og det er derfor viktig å være grundig for å unngå tvister med utleier. Hvis utleier mener at flyttevasken er mangelfull, kan de holde tilbake hele eller deler av depositumet for å dekke kostnadene ved ytterligere rengjøring.

Hva koster flyttevask

Flyttevask er kanskje en av de mest tidkrevende og kjedelige oppgavene man møter når man skal flytte. Samtidig er det en nødvendig del av prosessen, spesielt hvis du skal overlevere boligen til en ny eier eller leietaker. Å få boligen til å skinne kan være krevende, og mange velger derfor å leie inn et profesjonelt renholdsfirma for å sikre at alt blir gjort ordentlig. Men hva koster egentlig en flyttevask?

En av de mest åpenbare faktorene som påvirker kostnaden for en flyttevask er størrelsen på boligen din. Jo større boligen er, desto mer arbeid kreves det å rengjøre alle rom og flater. De fleste flyttebyrå priser flyttevask basert på kvadratmeter, noe som gjør det enklere å få et estimat på forhånd.

For eksempel, en leilighet på 50 kvadratmeter kan koste mellom 5.000 til 6.000 kroner å vaske, mens en større enebolig på 150 kvadratmeter kan koste mellom 12.000 til 15.000 kroner. Dette gir en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på mellom 80 og 100 kroner for mindre boliger og kan gå ned til rundt 75 til 90 kroner for større boliger.

Spesielle behov for flyttevask

Selv om en standard flyttevask inkluderer rengjøring av gulv, tørrmopping av tak og vegger, vask av skap, skuffer, bad, og vinduer, kan det være behov for tilleggstjenester som øker prisen. Dette kan inkludere:

 • Vask av hvitevarer
 • Høytrykkspyling av uteområder
 • Grundig rengjøring av peis eller ventilasjonssystemer

Disse tilleggstjenestene kan ofte spesifiseres ved bestilling og vil komme i tillegg til standardprisen.

Flyttevask hvitevarer

Hva inkluderer en flyttevask

Flyttevask er en omfattende rengjøring som sikrer at en bolig er i perfekt stand for overlevering til nye eiere eller leietakere. Denne prosessen er mer grundig enn vanlig rengjøring og inkluderer spesifikke oppgaver som skal sikre at alle kriker og kroker er rene. Selv om detaljene kan variere noe fra ett renholdsfirma til et annet, er det visse elementer som alltid skal være inkludert i en komplett flyttevask.

1. Støvsuging og mopping av gulv

Alle gulv skal støvsuges og moppes grundig. Dette inkluderer gulv, hvor støv og smuss ofte samler seg. Det er viktig at både synlige og mindre tilgjengelige områder blir rengjort for å sikre at boligen er fri for støv og smuss.

2. Rengjøring av alle overflater

Rengjøring av alle frie flater er en viktig del av flyttevasken. Dette inkluderer:

 • Lister og vegger: Vegger skal tørrmoppes eller vaskes forsiktig for å unngå skade på maling eller tapet.
 • Elementer og brytere: Lysbrytere, stikkontakter, og andre faste elementer skal rengjøres.
 • Persienner og fastmonterte lys: Disse skal tørkes av for å fjerne støv og smuss.
 • Dører og dørkarmer: Alle dører og dørkarmer skal vaskes.

3. Garderober og fast innredning

Fast innredning som garderober, skap og skuffer skal rengjøres både innvendig og utvendig. Det er viktig å fjerne alle rester etter bruk, inkludert smuss, støv og eventuelle gjenstander som kan ha blitt glemt.

4. Kjøkkenrengjøring

Kjøkkenet krever en større rengjøringsinnsats for å fjerne fett og smuss. En grundig kjøkkenrengjøring inkluderer:

 • vask av hvitevarer
 • alle skap og skuffer skal vaskes inn- og utvendig
 • benkeplater, vask og andre arbeidsflater skal rengjøres grundig
 • rens av sluk er viktig for å forhindre lukt og blokkeringer

5. Baderomsrengjøring

Baderommet er et annet område som krever spesiell oppmerksomhet. Rengjøring av badet inkluderer:

 • toalett, servant og dusj
 • speil og skap
 • badekar
 • sluk og vannlåser
 • baderomsinnredning

Merk: Ved en standard flyttevask blir badekaret rengjort utvendig. I noen tilfeller kan det være behov for å rengjøre under eller bak badekaret, noe som kan kreve demontering av deler av badekaret. Dette er ikke inkludert i en standard flyttevask og må håndteres på en av følgende måter:

 • Hvis du er i stand til det, kan du selv demontere deler av badekaret før rengjøringspersonalet ankommer. Dette gir dem tilgang til områdene som normalt er skjult, og de kan deretter fullføre rengjøringen. Husk å montere badekaret igjen etterpå, eller avtale med en rørlegger for å gjøre dette
 • Alternativt kan du informere rengjøringsbyrået på forhånd om behovet for demontering. Mange byråer tilbyr ekstra tjenester som inkluderer demontering og montering av badekar. Dette vil imidlertid medføre en tilleggskostnad og bør avtales på forhånd for å unngå misforståelser

6. Vask av vinduer

Alle vinduer skal vaskes grundig både innvendig og utvendig. Dette inkluderer vinduskarmer og eventuelle sprosser.

7. Rengjøring av garasje og boder

Hvis boligen har en garasje, bod eller andre bygninger på eiendommen, skal disse også rengjøres. Dette er også en tjeneste som kommer i tillegg.

En komplett flyttevask inkluderer alle ovennevnte punkter og sikrer at boligen er i perfekt stand for overlevering.

Grundig flyttevask er avgjørende for å møte kravene som stilles av nye eiere eller leietakere. Dette inkluderer rengjøring av alle gulv, tørrmoppe tak og vegg, vask av overflater, kjøkkenutstyr, baderomsfasiliteter, vinduer, og eventuelle tilleggsbygninger. Det er viktig å være klar over hva som forventes og sikre at alle aspekter av rengjøringen blir dekket.